THE CULINARY THAT CAME FROM OVERSEAS: MEMORY AND REPRESENTATION OF FOOD IN CHIPILO, PUEBLA

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37646/xihmai.v17i33.547

Keywords:

Chipilo, traditional gastronomy, Italian immigrants, social representations, ethnography

Abstract

The present work deals with the social representations of the traditional gastronomy of the town of Chipilo, in the Mexican state of Puebla through ethnographic work. This population is a settlement of Italian immigrants who arrived in the country in the 19th century and has the particularity of presenting dynamics of cultural continuity such as language, parties, games and other items of daily life. The work is the product of an ethnographic approach to the aforementioned town and a work close to the recovery of the culinary tradition with Chipilen families.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Atkinson, P. & Hammersley, M. (1994). Etnografía: métodos de investigación. Paidós.

Atkinson, P. & Hammersley, M. (1998). Ethnography and participant observation [Etnografía y observación participante]. En N. K. Denzin & Y. Lincoln Strategie of Qualitative Inquiry, (pp. 110- 136), Sage Publications.

Atkinson, P.; Delamont, S & Hammersley, M. (1988). Qualitative Research Traditions: A British Response to Jacob. Review of Educational Research, 58(2). 231-250. https://doi.org/10.2307/1170335

Calone, S. (2006). La representación mediática: teoría y método. Psicologia da Educação, (23), pp. 75-102. http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1 414-69752006000200005&lng=pt&tlng=es

Constantini, C. (1982). Centenario de Chipilo. Historia biográfica. México.

Guber, R. (2001). La Etnografía. Método, campo y reflexividad. Grupo Editorial Norma.

Guerrero, P. (2002). Guía etnográfica para la sistematización de datos sobre la diversidad y la diferencia de las culturas. Ediciones Abya-Yala.

Morse, J. (Ed.). (2003). Asuntos críticos en los métodos de investigación cualitativa. Editorial Universidad de Antioquia.

Rateau, P. & Lo Monaco, G. (2013). La Teoría de las Representaciones Sociales: Orientaciones conceptuales, campos de aplicaciones y método. CES Psicología, 6(1), pp. 22-42. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=423539419003

Rodríguez, G.; Gil, J. & García, E. (1996). Metodología de la investigación cualitativa. Ediciones Aljibe.

Sandoval, C. (2002). Investigación cualitativa. ARFO Editores.

Savarino, F. (2006). Un pueblo entre dos patrias: mito, historia e identidad en Chipilo, Puebla (1912-1943). Cuicuilco, 13(34), pp. 277-291. https://es.scribd.com/document/173914999/Historia- de-Chipilo

Secretaria de Gobernación [SEGOB]. (2016, octubre 14). Decreto por el que se declara Día Nacional de la Gastronomía Mexicana, el 16 de noviembre de cada año. DOF: 14/10/2016. https://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5456816&fe cha=14/10/2016#gsc.tab=0

Taylor, S. J. & Bogdan, R. (1998). Introducción a los métodos cualitativos de investigación: la búsqueda de significados. (J. Piatigorsky, Trad.) Paidós.

Zago B., A. (1998). Los Cuah’tatarame de Chípiloc. Comune di Segusino Editore.

Published

2022-06-30

How to Cite

Deance Bravo y Troncoso , I. G. ., & Vázquez Valdés, V. (2022). THE CULINARY THAT CAME FROM OVERSEAS: MEMORY AND REPRESENTATION OF FOOD IN CHIPILO, PUEBLA. Xihmai, 17(33), 191–218. https://doi.org/10.37646/xihmai.v17i33.547

Issue

Section

Artículos de Investigación