Kgama mi liwat: perspectives of healthy eating with totonac high school students in the Northeastern Sierra of Puebla

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37646/xihmai.v19i38.621

Keywords:

Food, Nutrition, Intangible cultural heritage, Health, Amerindian cultures

Abstract

Among the Totonac people of the Sierra, there exists a great diversity of foods and traditional recipes with multiple ingredients and ancestral methods. Alongside modernity, the opening of roads and migration has brought habits, customs, and industrialized products inherent to national culture. In this context, there is the declaration of Traditional Mexican Cuisine as Intangible Cultural Heritage of Humanity, and it is within this framework that the Totonac communities grapple between their appreciation for traditional food and the acquired taste for new forms of nourishment. Additionally, acculturation in the realm of food occurs alongside secular instruction, whereby dietary habits are perceived either as status symbols or as practices associated with health. While the population possesses knowledge about indigenous and healthy dietary patterns, practices are changing due to various factors including perceptions of healthy eating, migration, and access to new forms of nourishment. This study sheds light on the perspective of healthy eating among young Totonac individuals of school age.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Báez L.; Miranda, C. & Barrera, A. (1992). Ritualidad e identidad étnica entre los nahuas y totonacos de la Sierra Norte de Puebla. Scripta Ethnologica. 18, 77–84.

Balderrama-Díaz, R.; Guzmán-Saldaña, R.; Romero-Palencia, A. & Galván, M. (2018). Prácticas alimentarias de mujeres indígenas en función del estado nutricio y sexo de sus hijos/as. Revista mexicana de trastornos alimentarios, 9(2), 183–195. https://doi.org/10.22201/fesi.20071523e.2018.2.507 DOI: https://doi.org/10.22201/fesi.20071523e.2018.2.507

Beaucage, P. & Rojas Mora, X. (2021). Cosmologías nahua (maseual) y totonaca (tutunakú) de la Sierra Norte de Puebla (México) Primera parte: El tiempo de la creación. Anales de Antropología, 55(2), 143-159. https://doi.org/10.22201/iia.24486221e.2021.76451 DOI: https://doi.org/10.22201/iia.24486221e.2021.76451

Cerqueira Sousa, I.; Fontenelle Catrib, A. M.; Teixeira Medeiros, N.; Pereira da Silva Godinho, C. C.; Ferreira Carioca, A. A.; Marinho Holanda, G. P., Nogueira Bezerra, I., & Vasconcellos Abdon, A. P. (2022). Health students’ knowledge about healthy eating and factors associated with the university environment. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública, 39(4), 425–433. https://doi.org/10.17843/rpmesp.2022.394.11349 DOI: https://doi.org/10.17843/rpmesp.2022.394.11349

Chenaut, V. (1990). Costumbre y resistencia étnica. Modalidades entre los totonaca. En Iturrialde, D. & Stavenhaguen, R. (Eds.), Entre la ley y la costumbre: El derecho consuetudinario indígena en América Latina, (155-190). Instituto Indigenista Interamericano.

Chenaut, V. (1995). Aquellos que vuelan. Los totonacos en el siglo XIX. Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social.

De Oliveira Figueiredo, G. (2015). Investigación Acción Participativa: Una alternativa para la epistemología social en Latinoamérica. Revista de Investigación, 39(86), 271–290. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=376144131014

Deance Bravo y Troncoso, I. G. (2005). Las flores de Dios en la llanura: Religiosidad y conflicto entre los totonaco de la sierra. [Tesis de Licenciatura]. Escuela Nacional de Antropología e Historia.

Deance Bravo y Troncoso, I. G. (2022). Akinin. Memoria y cotidianidad entre los totonaco (tutunakú) de la sierra. El Errante Editor.

Del Ángel-Pérez, A. L. & Mendoza-Briseño, M. A. (2002). Familia totonaca, expresión cultural y sobrevivencia. Papeles de población, 8(32), 95–120. https://rppoblacion.uaemex.mx/article/view/17353

Espinoza-Pérez, J.; Cortina-Villar, S.; Perales, H.; Soto-Pinto, L. & Méndez-Flores, O. G. (2023). Autoabasto en la dieta campesina del Totonacapan poblano (México): Implicaciones para la agrodiversidad. Región y Sociedad, 35. https://doi.org/10.22198/rys2023/35/1717 DOI: https://doi.org/10.22198/rys2023/35/1717

Fandiño Parra, Y. J. (2011). Los jóvenes hoy: Enfoques, problemáticas y retos. Revista iberoamericana de educación superior, 2(4), 150–163. https://doi.org/10.22201/iisue.20072872e.2011.4.42 DOI: https://doi.org/10.22201/iisue.20072872e.2011.4.42

Figueroa, D. (2004). Estado nutricional como factor y resultado de la seguridad alimentaria y nutricional y sus representaciones en Brasil. Revista de Salud Pública, 6(2), 140–155. http://www.scielo.org.co/pdf/rsap/v6n2/v6n2a02.pdf DOI: https://doi.org/10.1590/S0124-00642004000200002

García Payón, J. (1981). Evolución histórica del Totonacapan. Miscelánea Paul Rivet-Instituto Nacional de Antropología e Historia.

García Pura, C.; González-Jiménez, E.; Meléndez Torres, J. M.; García, P. A. & García García, C. J. (2017). Estudio de la situación nutricional y hábitos alimentarios de escolares de diferentes comunidades indígenas del municipio de Ixhuatlán de Madero, Estado de Veracruz (México). Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 67(4), 238–250. https://www.alanrevista.org/ediciones/2017/4/art-1/

Hamui-Sutton, A. & Varela-Ruiz, M. (2013). La técnica de los grupos focales. Investigación en Educación Médica, 2(5), 55–60. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=349733230009 DOI: https://doi.org/10.1016/S2007-5057(13)72683-8

INEGI. (2019). Presentación de resultados de la Encuesta Nacional de Salud y Nutrición 2018. Instituto Nacional de Estadística Geografía e Informática. https://ensanut.insp.mx/encuestas/ensanut2018/doctos/informes/ensanut_2018_presentacion_resultados.pdf

Izquierdo Hernández, A.; Armenteros Borrell, M.; Lancés Cotilla, L. & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista Cubana de Enfermería, 20(1). https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-394261

López de Blanco, M. & Carmona, A. (2005). La transición alimentaria y nutricional: Un reto en el siglo XXI. Anales Venezolanos de Nutrición, 18(1). https://www.analesdenutricion.org.ve/ediciones/2005/1/art-16/

Macín Pérez, G.; Gómez Valdés, J. A.; Ballesteros Romero, M.; Canizales Quinteros, S. & Acuña Alonzo, V. (2013). Cambio cultural, estilo de vida, adiposidad y niveles de glucosa en una comunidad totonaca de la Sierra Norte de Puebla. Cuicuilco, Revista De Ciencias Antropológicas, 20(58), 173–196. https://revistas.inah.gob.mx/index.php/cuicuilco/article/view/3897

Martí del Moral, A.; Calvo, C. & Martínez, A. (2021). Consumo de alimentos ultraprocesados y obesidad: Una revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria, 38(1), 177–185. https://doi.org/10.20960/nh.03151 DOI: https://doi.org/10.20960/nh.03151

Masferrer Kan, E. (2004). Totonacos. Comisión Nacional Para el desarrollo de los Pueblos Indígenas-Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo.

Mercado-Mondragón, J. (2008). Las consecuencias culturales de la migración y cambio identitario en una comunidad tzotzil, Zinacantán, Chiapas, México. Agricultura, sociedad y desarrollo, 5(1), 19–38. https://revista-asyd.org/index.php/asyd/article/view/1067

Moreno, S. A. (2020). Entre “saber y no saber tomar”: Representaciones y prácticas de varones y mujeres sobre el consumo de alcohol en Yucatán. Salud Colectiva, 16. https://doi.org/10.18294/sc.2020.2533 DOI: https://doi.org/10.18294/sc.2020.2533

Noticias ONU. (diciembre 16 de 2019). Desnutrición y obesidad, dos caras de la mala alimentación que afectan a un tercio de los países pobres. [Página Web] Noticias ONU. https://news.un.org/es/story/2019/12/1466721

Pastor-Zarandona, O. A. & Viveros-Paredes, J. M. (2017). Ingesta de comida rápida y su influencia en la producción de N-aciletanolaminas involucradas en el ciclo hambre-saciedad. Revista Mexicana de Trastornos Alimentarios, 8(2), 171–184. http://dx.doi.org/10.1016/j.rmta.2017.06.001 DOI: https://doi.org/10.1016/j.rmta.2017.06.001

Rampin, R. & Rampin, V. (2021). Taguette: Open-source qualitative data analysis. Journal of Open Source Software, 6(68). https://doi.org/10.21105/joss.03522 DOI: https://doi.org/10.21105/joss.03522

Rivas Pajuelo, S.; Saintila, J.; Rodríguez Vásquez, M.; Calizaya-Milla, Y. E. & Javier-Aliaga, D. J. (2021). Conocimientos, actitudes y prácticas de alimentación saludable e índice de masa corporal en adolescentes peruanos: Un estudio transversal. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 25(1), 87–94. https://doi.org/10.14306/renhyd.25.1.1129 DOI: https://doi.org/10.14306/renhyd.25.1.1129

Shamah-Levy, T.; Romero-Martínez, M.; Barrientos-Gutiérrez, T.; Cuevas-Nasu, L.; Bautista-Arredondo, S.; Colchero, M. A.; Gaona-Pineda, E. B.; Lazcano-Ponce, E.; Martínez-Barnetche, J.; Alpuche-Arana, C. & Rivera-Dommarco, J. (2022). Encuesta Nacional de Salud y Nutrición 2021 sobre Covid-19. Resultados nacionales. Instituto Nacional de Salud Pública. https://www.insp.mx/resources/images/stories/2022/docs/220801_Ensa21_digital_29julio.pdf DOI: https://doi.org/10.21149/12580

Torres-Solís, M.; Ramírez-Valverde, B.; Juárez-Sánchez, J. P.; Aliphat-Fernández, M. & Ramírez-Valverde, G. (2020). Buen vivir y agricultura familiar en el Totonacapan poblano, México. Íconos. Revista de Ciencias Sociales, (68), 135–154. https://doi.org/10.17141/iconos.68.2020.4065 DOI: https://doi.org/10.17141/iconos.68.2020.4065

UNESCO. (2005). Convención sobre la Protección y Promoción de la Diversidad de las Expresiones Culturales. UNESCO. https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000142919_spa

UNESCO. (2015). Glosario. Diversidad de las expresiones culturales. UNESCO. https://es.unesco.org/creativity/interculturalidad

Zapata, M. E.; Rovirosa, A. & Carmuega, E. (2019). Urbano y rural: Diferencias en la alimentación de los hogares argentinos según nivel de ingreso y área de residencia. Salud Colectiva. https://doi.org/10.18294/sc.2019.2201 DOI: https://doi.org/10.18294/sc.2019.2201

Published

2025-02-15

How to Cite

Techalotzi Amador, A. (2025). Kgama mi liwat: perspectives of healthy eating with totonac high school students in the Northeastern Sierra of Puebla. Xihmai, 19(38). https://doi.org/10.37646/xihmai.v19i38.621

Issue

Section

Artículos de Investigación